Gamen

Review: Titan Quest

Vorige week kwam Titan Quest uit, een nieuw spel van de betrekkelijk onbekende ontwikkelaar Iron Lore, dat hiermee zijn naam duidelijk op de kaart probeert te zetten. Titan Quest is een hack ‘n slash-game in de stijl van Diablo. Al jaren wachten de fans van dit genre op Diablo III, dat maar steeds niet komt. Er verschijnen wel af en toe titels in het genre, zoals Sacred en Dungeon Siege, maar ze halen het geen van allen helemaal bij Diablo (II). Want wat is er nu zo sterk aan Diablo II? Nou, ten eerste het verhaal. Je speelt een verhaallijn (zonder side quests) uit op drie moeilijkheidsgraden. Dit verhaal is erg sterk en de kaarten waar je doorheen loopt zijn elke keer weer een beetje anders. De filmpjes die de verhaallijn ondersteunen zijn, zeker voor die tijd, erg knap gemaakt. Maar ook de servers van Battle.net hebben erg veel bijgedragen aan het succes van Diablo II. De kans op cheaten was minimaal en voor de liefhebber waren er ook nog eens de hardcoreservers, waar je karakter ook echt doodging als hij doodging…

Titan Quest heeft veel van het goeds van Diablo overgenomen. Sommigen zeggen zelfs dat het een onbeschaamde kopie lijkt, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Okee, ze hebben de kenmerken van een hack ‘n slash-game niet echt uitgebreid, maar waarom zou je de formule ingrijpend gaan veranderen als je weet dat vele fans uitkijken naar een nieuwe game waarin ze niet teveel hoeven nadenken, waarbij de controls daarom vrij intuïtief moeten zijn en die gewoon goed moet lopen? Mensen die hack ‘n slash spelen willen dat ook, die willen geen puzzels à la Myst of steeds boodschapjes overbrengen voor experience. Nee, ze willen lekker monsters killen, alleen of liever nog met vrienden samen in een multiplayergame en dan steeds betere items vinden om te verhandelen of zelf te gebruiken. Loot!!!

Titan Quest
Het karakterscherm, redelijk standaard, van mijn level 17 Druid.

Hoe scoort TQ dan op die gebieden? Voor zover ik nu kan vertellen is het een zeer veelbelovend spel. Je begint met het maken van je karakter, en kunt daarbij alleen kiezen voor een bepaalde kleur voor je tuniek en of je een mannetje of een vrouwtje wilt zijn. Pas iets later in het spel kun je een zogenaamde Mastery kiezen (Nature, Storm, Earth, Rogue, Spirit, Warfare, Defense of Hunting) en bij level 8 kun je als je dat wilt een tweede Mastery erbij nemen. Je stopt je skillpoints in de Mastery zelf (zodat je bepaalde skills kunt unlocken) of in de skillsvan de Mastery. Zo kun je dus in principe de lagere skills overslaan en meteen naar een hogere gaan. Je hebt veel meer vrijheid in het kiezen van skills voor je karakter dan bij Diablo II. Op dit moment heb ik een level 17 Druid (Storm + Nature) en een level 11 Pyromancer (Earth).

De omgeving van TQ is echt prachtig, het geheel speelt zich af in drie aktes in het oude Griekenland, Egypte en Azië. De muziek is goed gekozen en ook de omgevingsgeluiden zijn prima. De ingesproken stemmen van de bewoners zijn goed gedaan, en niet irritant. De graphics zijn verbluffend. Als je door het gras loopt beweegt het mee en je ziet dat het niet, zoals Diablo II, uit een soort tiles is opgebouwd, maar dat over de meeste details goed is nagedacht. De drops van monsters zijn realistischer dan bij vorige spellen in dit genre, meestal zal het monster datgene laten vallen wat hij ook werkelijk aanheeft, en een everzwijn zal bijvoorbeeld geen goud laten vallen. Er is genoeg te vinden om een nieuwe itemkoorts op gang te brengen, er zijn namelijk witte items (normaal), gele (beter), groene (speciaal), blauwe (epic) en paarse (legendary). Ook zijn er weer sets te verzamelen en zo hoort het ook. Items worden gemaakt met een stats generator en zijn dus vaak net wat verschillend. Er zijn wel 1500 verschillende soorten te vinden!

Titan Quest
Mijn level 11 Pyromancer samen met haar Core Dweller (pet) tegen wat Wraith aan de kust van Sparta.

Je komt veel tegen dat je aan Diablo II doet denken zoals shrines en charms. Toch is het ook weer helemaal een nieuw spel. De plaatsing in de oudheid vind ik erg geslaagd, je kunt ook allerlei historische lokaties tegenkomen zoals de Akropolis in Athene, of de Chinese muur. En als je de main quest helemaal zat bent is er ook nog een Editor meegeleverd, waarin je zelf je eigen mods kunt maken. Het is te hopen dat dat een beetje van de grond komt, dan kunnen we nog veel meer uren origineel speelplezier verwachten.

Toch zijn er ook minpunten. Het spel lijkt nog wel wat problemen te ondervinden, zoals willekeurige crashes, karaktercorruptie en een memory leak. Afgelopen donderdag kwam de eerste patch al uit om de opstartproblemen te verhelpen. Deze lijkt wel geholpen te hebben maar er zijn nog enkele dingen die verbeterd kunnen worden. Dat zal in de volgende patch wel gebeuren, op dit moment heeft Iron Lore er nog de handen vol aan om eerst maar eens de bugs te scheiden in bugs in de legale en in de illegale versie. Er zit namelijk beveiligingssoftware ingebouwd die crashes veroorzaakt als er een gegenereerde serial wordt gebruikt. Deze mensen melden de crashes echter wel aan, en dus is het een beetje moeilijk om die te onderscheiden van de echte bugs. Velen klagen over de bugs, maar ze vergeten wel dat Iron Lore nieuw is op de markt. Het is hun eerste spel en de toekomst van het bedrijf staat of valt met het succes van TQ. Ik ga er dus vanuit dat ze daar hun uiterste best gaan doen om de boel op te lossen. Ik heb overigens zelf nog niet veel last gehad van bugs, behalve dan dat vandaag LAN niet werkte omdat ik mijn elektronische agenda had aangesloten, ik denk dat er een conflict ontstond omdat dat ook een netwerkverbinding is. Gelukkig kwam ik er achter (wat is er vandaag anders aan mijn computer dan gisteren? Ahaaa!), maar dit soort dingen is wel jammer.

Titan Quest
Mijn level 17 Druid tegen wat Gorgonen in de haven van Athene.

Over het geheel genomen ben ik dus zeer positief over Titan Quest, ik denk dat ik dit nog wel heel wat uurtjes ga spelen, en ik heb er alle vertrouwen in dat de kinderziektes worden genezen door Iron Lore. Vergelijk het maar met Diablo I, daarna kwam Diablo II! Ben benieuwd wat Titan Quest II gaat brengen….!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations