Lezen

Robert Jordan

Robert JordanNet uit: Het Rad des Tijds deel 11 van Robert Jordan. Enige tijd geleden postte ik al over zijn serie op de site, en nu ik alle boeken die tot nu toe geschreven zijn uitheb kan ik zeggen dat de serie werkelijk zeer goed is. Ik wacht dan ook met spanning op deel 12 (Memory of Light), dat het afsluitende deel zal moeten vormen. Maar nu komt het: Robert Jordan is ziek. Erg ziek. Hij heeft amyloidose, een ziekte die per jaar maar 8 op de miljoen mensen treft. En de ziekte is er dan ook nog eens in 22 varianten. Deze verschillen zoveel van elkaar dat de behandeling die bij de ene variant werkt, bij de andere totaal geen effect heeft.

Bij amyloidose maakt een deel van het beenmerg eiwitten (amyloïden) aan, die zich afzetten op de binnenkant van het hart. Als dat teveel wordt wordt het hart zo stijf dat het niet meer kan kloppen: de patient overlijdt. De levensverwachting zonder behandeling is maximaal een jaar. Maar Robert Jordan heeft gezworen dat hij deze ziekte zal verslaan en hij lijkt goed op weg te zijn. Tot nu hebben ze een deel van zijn gezonde beenmerg weggehaald en vervolgens met chemotherapie de rest laten afsterven. Het gezonde beenmerg is geïmplanteerd en nu is het afwachten of dit zich weer genoeg zal vermenigvuldigen en natuurlijk of het gezond blijft.

Hij is nu weer thuis, heeft nog weinig eetlust, maar levenslust des te meer. Hij is vastbesloten om nog minstens dertig jaar te leven, om alle boeken te kunnen schrijven die hij nog in zijn hoofd heeft. Een respectabele instelling. Hij houdt zijn lezers zelfs op de hoogte van het verloop van zijn ziekte op zijn weblog . Hiervandaan wil ik hem heel veel sterkte en beterschap toewensen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations