Gamen

Heroes of Might and Magic V

header hommv

Eindelijk! Na jaren wachten en een overname door een ander bedrijf is hij vandaag dan eindelijk uit: Heroes of Might and Magic V (HOMMV)!

Vroeger speelde ik heel veel HOMMII, toen nog grafisch best wel primitief. Vervolgens kwam deel 3 (heel goed) en deel 4 (viel wat tegen). Het wachten was op deel 5. Alleen, toen ging 3DO failliet… De rechten op HOMM werden gekocht door Ubisoft, maar heel lang leek het erop dat ze er niks meer mee gingen doen. Toch bleven er hardnekkige geruchten gaan over een vervolg dat in de maak zou zijn. Vorig jaar werd dit officieel bevestigd: HOMMV was in ontwikkeling.

Nu is het voor een nieuwe maatschappij best lastig om een vervolg op een game te maken. De oude getrouwe fans hebben een bepaald romantisch beeld van het spel, en doordat een andere maatschappij het spel heeft ontwikkeld, moeten de nieuwe makers eerst een grote inhaalslag maken. Daarvoor kreeg Ubisoft de hulp van een schare fans, een soort denktank, die actief meedacht bij de ontwikkeling van HOMMV. Natuurlijk werden zij ook de eerste betatesters. Dit spel is dus eigenlijk mede gemaakt door de spelers van vroeger. Dat belooft wat!hommv se

Eerst zal ik maar vertellen wat het spel eigenlijk inhoudt. Jij bestuurt als speler een held, die op zijn paardje rondrijdt door een fantasiewereld. Onderweg komt hij monsters tegen die bijvoorbeeld grondstoffen, mijnen, en andere aantrekkelijke dingen bewaken. Als een held deze monsters verslaat krijgt hij toegang tot deze felbegeerde zaken. Ook krijgt hij hierdoor ervaring, wat zich vertaalt in het lerenvan nieuwe vaardigheden.

Dit klinkt erg bekend, veel spellen werken zo, maar in HOMM kun je niet onbeperkt rondlopen. Je hebt te maken met een aantal stappen dat je kunt doen op een dag, en die je zo efficiënt mogelijk moet inzetten. Ondertussen bouw je aan je kasteel, waar je je eigen legers recruteert. Het doel is steeds verschillend, soms krijg je de opdracht om een bepaalde vijand te verslaan, soms moet je een bepaald object zien te vinden. Het geheel lijkt wel wat op een ingewikkeld schaakspel waarin jij en je tegenstander elk in je eigen beurt zo goed mogelijke zetten willen doen.

Aan deze basis is niets veranderd in HOMMV.  Dat is maar goed ook, want dit is wat het HOMM maakt. Wel zijn er wat mogelijkheden toegevoegd. Multiplayer was nooit zo aantrekkelijk omdat je soms erg lang op elkaar moet wachten. In HOMMV is geprobeerd dat wat minder vervelend te maken door het toevoegen van een soort geest, die, tijdens de beurt van de tegenstander, onzichtbaar over de kaart kan rondvliegen. Zo kun je je tegenstander bespieden zodra je hem gevonden hebt.  Verder zijn natuurlijk de graphics weer wat beter geworden, en is alles meer in 3D gezet.

Het geheel ziet er goed uit en nodigt uit tot spelen. Het enige “nadeel” is eigenlijk dat het het leukste is als je singleplayer tegen de computer speelt, multiplayer blijft toch minder leuk bij dit soort spellen. Gaat dat zien!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations