Breien

Sokkengekte

Sinds een paar weken is hij weer van start: de Sock Madness. De tiende editie alweer. De Sock Madness is een jaarlijkse sokkenbreicompetitie op Ravelry. Iedereen mag meedoen, en om je te kwalificeren moet je eerst binnen twee weken het paar kwalificatiesokken breien. Daarna word je ingedeeld in een team op basis van je snelheid en ervaring, en elke twee weken begint er een nieuwe ronde. Je krijgt een sokkenpatroon per email toegestuurd, en de eerst x breiers van elk team die de sokken klaar hebben gaan door naar de volgende ronde ( wordt natuurlijk steeds een lager getal). Uiteindelijk gaan de besten uit elk team tegen elkaar breien en is er één winnaar.

Ik heb mijn kwalificatiesokken in ongeveer een week gebreid. Ik heb handgesponnen garen gebruikt – misschien niet zo praktisch, want ze moeten in de handwas, maar het leek me leuk om met mijn zelfgesponnen garen te breien. Ze zijn goed gelukt en passen precies!

SlipStripeSpiral-sokken - zijaanzicht
SlipStripeSpiral-sokken – zijaanzicht
DSCF9270
SlipStripeSpiral-sokken – bovenaanzicht

Bij deze sokken brei je om en om met de twee garens een toer, waarbij je sommige steken alleen verplaatst. Daardoor wordt een weef-/mozaïekachtig patroon gecreëerd. Heel leuk om te doen!

Afgelopen zondag werden de teams bekend gemaakt. Ik ben geplaatst bij team Kweechah Knotweed. Kweechah betekent “tien” in een Indiaanse taal (een verwijzing naar deze editie van Sock Madness). De teams hebben opeenvolgende beginletters. Het A-team is het langzaamst, het P-team het snelst. Ik zit dus in een redelijk snel team…

sm10

Zondagavond, precies toen ik naar bed wilde gaan, kwam het patroon van de tweede ronde uit. De eerste 40 mensen in elk team die de sokken af hebben mogen door naar ronde 3. In elk team zitten ongeveer 50 mensen.

Maandagmiddag had ik eindelijk tijd om met de sokken te beginnen. Het opzetten was nog niet zo simpel! Het was een variatie op Judy’s Magic Cast On. Dat is een methode waarbij je met twee rondbreinaalden steken opzet die tegenover elkaar liggen, zodat je daarna twee kanten op kun breien, zonder zichtbare overgang. In dit geval moest je op de steken van de ene naald ook nog kralen rijgen.

Kralen op de draad
Kralen op de draad
Na de opzet. Twee rijen steken, waarvan één met kralen.
Na de opzet. Twee rijen steken, waarvan één met kralen.

Nu moest ik de steken zonder kralen gaan breien. Na een aantal toeren werden gaatjes gemaakt, daarna volgden nog eens zoveel toeren.

Open boord.
Open boord.

Vervolgens kwam er opnieuw een lastig stukje: de ene naald moest door het werk gehaald worden om het breiwerk dubbel te vouwen, waarna het aan elkaar gezet moest worden. Zo ontstond een picotrand aan de bovenkant van de boord.

Gesloten boord.
Gesloten boord.

Vanaf dat punt werd het makkelijk: gewoon een standaardsok met een leuk patroontje. Het patroon heet Rose & Thorn Sock, en bestaat uit roosjes en doorns (kant en kabeltjes).

Patroon op het beenstuk.
Patroon op het beenstuk.

De eerste sok was woensdagmiddag klaar, en gisteravond was ik klaar met de tweede sok. Ze passen precies!

Rose & Thorn Socks - zijaanzicht
Rose & Thorn Socks – zijaanzicht
Rose & Thorns Socks - bovenaanzicht.
Rose & Thorns Socks – bovenaanzicht.

In mijn team was ik als twaalfde klaar. De eerste persoon die de sokken af had zat (natuurlijk) in team P, en was al binnen 24 uur klaar! Die heeft vast niks anders gedaan dan sokken breien…

Over anderhalve week begint de volgende ronde. Ik ben erg benieuwd naar wat er gaat komen!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations