Computer

En toen was het stil…

Hahaaa!! Ik heb het voor elkaar! Mijn computer zoemt zachtjes en maakt bijna geen geluid meer! Hoe ik dit bereikt heb? Ik heb gisteravond zowel de fan van mijn cpu als van mijn grafische kaart vervangen 8) . Het was de eerste keer dat ik zoiets ingrijpends deed met mijn computer, dus ik vond het wel een beetje spannend, maar ja, ook wel erg leuk! Op mijn processor zit nu een Scythe Ninja (geleverd in echte ninjaverpakking met karakters enzo), een gigantische passieve koeler waar je dan zelf ook weer een 120mm-fan op kan monteren voor het zwaardere werk.
Ninja
De Scythe Ninja in de doos. Ja, hij is echt zo groot als hij lijkt!

Ik haalde de Ninja uit de verpakking en er waren allerlei brackets enzo meegeleverd. Voor mij waren die allemaal niet van toepassing, want ik kon hem, na het aanbrengen van koelpasta, zo erop klikken! Heel erg handig. Het monteren van de fan was eigenlijk moeilijker want de brackets moesten echt behoorlijk stevig aangetrokken worden om hem vast te klemmen.

Ninja
De Ninja met een fan eraan gehangen

Toen ik het zijpaneel met het moederbord erop wilde dichtklappen kwam ik erachter dat dat niet lukte 😕 , want er zat een stukje metaal in de weg dat er niet afgehaald kon worden. Dan maar het moederbord losgeschroefd en de kast op zijn kant om het er weer in te schroeven. De fan moest er ook weer af, omdat ik anders niet bij een van de schroefjes kon komen… Goed, alles was weer gemonteerd, nu de voeding terugzetten. Ehm… schroef maar weer los! De voeding erin, dan het moederbord, o jee, hoe krijgen we nu de fan van het achterpaneel vast? Wéér het moederbord los… fan gemonteerd, moederbord terug en nu kon hij eindelijk blijven zitten… Nu was het de bedoeling mijn nieuwe fan controller (Coolermate Commander 7) te installeren. Dat was niet echt moeilijk, alleen zaten er wel èrg veel kabels aan… alles ging via de Commander lopen, inclusief power switch en dergelijke. Het was even een karwei, maar toen was dan ook alles aangesloten. Alleen was het erg lastig de temperatuursensoren daar te krijgen waar ze moesten zijn, liefst zo dicht mogelijk bij de chip, maar niet er tegenaan… en dan heb je zo’n joekel van een Ninja op je processor staan. Daar kwam ik dus never nooit bij… dan maar in de buurt.

CMC7
Dit is de Coolermate Commander 7

Goed, ook dat zat vast, nu alleen nog de nieuwe koeler op de grafische kaart zetten… Ik had mijn processor al gehad, dus was dit nu kinderspel, even later zat mijn Zalman erop.

Zalman
De Zalman VGA-koeler

Het spannendste kwam nu: alles weer aansluiten en de powerbutton indrukken… Ik maakte alle kabels weer vast en drukte…. Niks! O, haha, dan is het natuurlijk de andere powerbutton achter het deurtje… Niks! …ehhhh… o ja, de power switch op de voeding moet nog aan (haha). Weer eens proberen. De knop voorop: niks! Deurtje open, de andere knop proberen… success! Hij startte op! En niet zoals anders, nee, héél véél stiller! Alleen een zacht gezoem bereikte mijn oren!!

Kast
Zo is het geworden…

Wel gaf hij een foutmelding: CPU fan error, dat komt natuurlijk doordat de cpu-fan niet op het moederbord is aangesloten, ik weet alleen niet wat ik eraan kan doen, want in de BIOS vind ik geen fan-opties. Misschien een BIOS-upgrade proberen… In ieder geval ben ik erg blij, mijn computer is stiller dan ooit en alles werkt prima within normal parameters… Quest completed!

Voor
Voor…

Na
en na!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations