Computer

Computerperikelen

Tja, in het kader van het tweaken en de quest for the silent computer zal ik er toch aanmoeten: een nieuwe kast en voeding! Hopen dat het wat gaat uitmaken, want zo’n stofzuiger als op dit moment is een beetje overdreven storend… gek, eerder viel het me niet zo op, maar sinds kort ben ik het me bewust en erger ik me er ontzettend aan.

Waar beter te zoeken dan internet? Er zijn wat kanshebbers, qua kasten zijn dat de Antec P180 en de Silentmaxx ST-11 Pro Midi
en qua voeding dacht ik aan een fanloze, en heb ik tot nog toe ook twee kanshebbers: de Thermaltake Silent Purepower Fanless 350W en de Silverstone ST30NF 300W.

Moeilijk moeilijk!

Wat betreft de kasten is de Antec mooi qua uiterlijk en heeft die een handige indeling in compartimenten die apart gekoeld kunnen worden. Erbij worden drie fans geleverd, er kunnen nog twee worden bijgeplaatst. Wat wel een beetje onhandig is is dat er een deurtje voorop zit WAARACHTER de aan/uitknop zit. Het deurtje schijnt ook krom te trekken… De kast is ook vrij krap ingedeeld, alles past wel, maar echt precies pas. Wat wel erg aanspreekt is dat de wanden drielaags zijn, dus erg veel geluid dempen. Dit is voor mij belangrijk, omdat waarschijnlijk de ventilatoren van de processor en de videokaart niet erg stil zijn, elk beetje demping is mooi meegenomen.

De Silentmaxx is iets minder mooi qua vormgeving naar mijn smaak, voorop zitten drie blauwe lampjes die je echt schijnt nodig te hebben omdat je anders niet zou merken dat je pc aanstaat .

Hier is dat gedoe met de aan/uitknop voorkomen door ook het merkje die functie te geven, er zitten dus twee aan/uitknoppen op deze kast. Hij is waar mogelijk voorzien van isolerende laagjes, er zijn ook verschillende materialen gebruikt om een zo optimaal mogelijke demping van geluid te creëren. Leuk is hier dat je beide zijkanten van de kast gewoon kan openklappen, handig voor montage van het moederbord e.d. Hier zijn helaas geen fans bijgeleverd, die moet je erbij bestellen, ook optioneel is een HD Silencer die in een review erg enthousiast ontvangen werd.

De enige review die ik tot nu toe gelezen heb is er een in het Duits (tweakers.de), die was louter positief en kende zelfs een award toe. Dat geeft moed… De Silentmaxx is ongeveer 10 euro duurder dan de Antec, maar ik zou er dan nog wel fans bij moeten kopen.

De voedingen zijn beiden fanless. Qua prestaties zullen ze denk ik niet zoveel uitmaken, de 300W van de SilverStone zijn volgens de fabrikant ook echt 300W, dus erg ver zullen ze wat dat betreft niet van elkaar af zitten. De Thermaltake schijnt dunnere vinnen (en dus meer) te hebben dan de SilverStone, wat de koeling wel ten goede komt. De Thermaltake heeft alleen wel zowel aan de voor- als aan de achterzijde uitstekende delen, ik ben bang dat als ik deze voeding in de Antec zou monteren, dit uitsteeksel tegen de fan aan zou komen of zelfs niet zou passen. Wat betreft de Silentmaxx weet ik dat niet, het ziet eruit alsof het daar wel zou moeten passen. De SilverStone heeft wel een paar leuke lampjes die aangeven hoe de status van de power supply is (die hoop je natuurlijk niet nodig te hebben…).

Het is echt heel erg moeilijk, ik neig toch naar de Silentmaxx, maar die is wel erg duur als ik hem inclusief fans en eventueel een HD Silencer zou willen aanscheffen. Qua voeding zal het denk ik niet veel uitmaken, ik heb nu geen veeleisend systeem en in de nabije toekomst waarschijnlijk ook niet, dus neem ik genoegen met een voeding die niet meteen 500W kan leveren o.i.d. Tegen de tijd dat ik die nodig heb zijn er vast alweer allerlei nieuwe systemen op de markt. In ieder geval ga ik nu een poosje nadenken en nieuwe reviews zoeken, en strax nog ff met David overleggen, die heeft misschien nog wel een goede tip… Wordt vervolgd!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations