Nieuws

9/11

9/11, nee niet 9 september, zoals sommige mensen foutievelijk zeggen. En ook niet twee jaar geleden gebeurd, maar nu alweer vijf. Vijf? Het voelt veel korter. De beelden staan nog steeds op ieders netvlies gebrand. De instortende torens had niemand kunnen voorspellen. En toch is het gebeurd en de wereld is er niet gezelliger op geworden.

Vijf jaar na de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon weet iedereen nog steeds waar hij was en wat hij deed toen het gebeurde. Ik zelf was op school en had eerst niet door wat er aan de hand was. Bij de portier stond een televisie waar een enorme groep mensen omheen stond te kijken. Iedereen die mij kent weet dat ik niet erg groot ben, dus wat er nou op die tv te zien was, daar kwam ik op dat moment niet achter. Even later in de tram ving ik vage zinnetjes op “vliegtuig neergestort”, “New York”, “Aanslag”… Thuis zette ik de tv aan en ik kwam direct terecht in zo’n extra journaal. Ongelooflijke beelden, nog steeds.

Het heeft diepe indruk gemaakt op veel mensen, in hetzelfde rijtje als de moord op J.F.K. Een aanslag in het hart van Amerika op een dergelijke schaal en met een enorme brutaliteit en schaamteloosheid. De volgende dag meteen de oorlogsverklaring van Bush. Een oorlog tegen het terrorisme. Terrorisme heeft als doel mensen zo bang te maken dat ze doen wat hun gezegd wordt. Wat Amerika deed met zijn oorlogspropaganda kwam misschien in de verte op hetzelfde neer… of mag ik dat niet zeggen? En wat kun je met geweren doen tegen terrorisme? Terrorisme is toch alleen te verslaan als je weigert om het je leven te laten beïnvloeden?

Feit is dat sindsdien de woorden “Aanslag”, “Terrorisme”, “Al Quaeda”, “bin Laden”, “Polarisering”, “Moslim-fundamentalisme” en “Veiligheidsmaatregelen” veel vaker gevallen zijn dan ervoor. De aanslagen op het WTC zijn gebruikt als middel om in de privacy van mensen in te breken. Complottheorieën zijn niet van de lucht. Wie was er nu echt verantwoordelijk voor de aanslagen? Waren de aanslagen slechts een excuus om Afghanistan en Irak aan te kunnen vallen? En iedereen is bang. Bang voor moslims met name. Mannen met baarden die zelfmoord plegen om in de hemel een serie maagden te krijgen en die hun vrouwen verstoppen onder boerka’s. Een stereotyp beeld, maar desalniettemin doet dit plaatje bij bijna iedereen onbewust een enorme alarmbel afgaan. Zo bang zijn we allemaal, dat we ons onze privacy er graag voor laten afnemen.

Hoe hoog de spanningen in de wereld zijn opgelopen is wel te zien aan gekke dingen als de spotprentrellen. Waar gaat het nu allemaal over? Het heeft te maken met wederzijdse angst en onbegrip, en met mensen die daar in hun eigen belang handig op inspelen. Het gaat om geld en macht en om het dom houden van het volk. Hoeveel leiders zijn er al niet een oorlog begonnen tegen een gemeenschappelijke vijand om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen? Ik ben benieuwd hoe historici over een paar honderd jaar tegen onze tijd aankijken. De tweede middeleeuwen? In ieder geval niet de tweede Verlichting.

11 september

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations