Crafting

Brei- en Haakdagen 2012

Vorig jaar ben ik voor het eerst naar een breibeurs geweest: de Brei- en Haakdagen in Nieuwegein. Destijds een nieuw evenement, gericht op alleen breiers en hakers, in tegenstelling tot de bekende Handwerkbeurs die zich richt op een breder publiek. Het was een daverend succes, en op Ravelry werd er hoopvol gefantaseerd over een jaarlijks terugkerend evenement. En… we hebben onze zin gekregen! De Breidagen zijn terug, opnieuw in Nieuwegein, en ik schreef me natuurlijk direct in voor beide dagen toen dat mogelijk was!

Op vrijdag om 10 uur begon het. Ik reed mooi op tijd weg van huis, pikte breivriendinnetje Naomi op, en reed naar Nieuwegein. We waren mooi op tijd, en vingen al een glimp op van een beroemdheid die workshops kwam geven op de beurs: Ysolda! We hebben haar maar lekker laten doorbreien, want we waren een beetje verlegen en durfden haar niet aan te spreken… Wij hadden direct om 10 uur een workshop, Steek-it-easy, gegeven door Yarnissima. Wat is steeken, zul je vragen. Wel, het is een techniek om zonder gevaar in je breiwerk te knippen. Slik. Van tevoren hadden we allemaal een proeflapje gebreid, en daar gingen we vandaag op oefenen. We mochten meteen gaan knippen. Echt? Ja echt. Niet eerst iets doen, iets vastnaaien ofzo? Nee, gewoon gaan knippen. We verzamelden al onze moed en deden wat er gevraagd werd. Vervolgens leerden we diverse manieren om de steeks te verstevigen, zowel door te naaien als met de haaknaald. Heel interessant!

13-4-2012DSCF2731 
Met Elvetje

Gesteekte M 
Mijn gesteekte proeflap…

Na de workshop viel ik bijna om van de honger, dus ik ging even lunch scoren. Ik kwam Hannah en Anneke tegen en schoof gezellig bij ze aan aan tafel. Leuk om hen weer te spreken! Na de lunch ging ik eindelijk echt de beursvloer op. Het was krapper opgezet dan vorig jaar, met name in de middenpaden, en het was aan de donkere kant. Dat laatste was jammer, omdat je eigenlijk de wol het liefst bij daglicht wilt zien, om echt de kleurnuance te kunnen waarnemen. En het was druk!

DSCF2842
Bij de Bollenbak werd het in de loop van de dagen alleen maar voller…

IMG_3745_medium
Gezellig samen breien en kletsen aan de tafel van de Patronendokters…

DSCF0806_medium
Oooh, wie zit daar? Ysolda!

Ik deed een rondje beurs en kwam toen langs de Bollenbak, waar ik wat wol achterliet voor Yvonne, en bij de tafel van de Patronendokter. Deze was, net als vorig jaar, al snel geclaimd door breisters die daar gezellig gingen kletsen. Alweer allemaal bekende gezichten van Ravelry, heerlijk! Van 14-16 uur was ik zelf Patronendokter, en dat was leuk om te doen, al had ik niet heel veel klandizie. Het was intussen wel iets rustiger geworden, waarschijnlijk omdat de middagworkshops gestart waren. Ik hielp een lieve Aziatische dame met het leren van diverse nieuwe technieken en toen maakte ik nog een rondje over de beurs. Tijd om mijn slag te slaan! Ik had T-pins nodig, maar verder liet ik me lekker inspireren!

DSCF2843
Doktersjas – check. Stethoscoop – check. Ja, ik was er helemaal klaar voor!

Op zaterdagochtend was  ik om 10 uur weer fris en fruitig op de beurs, want ik mocht meteen weer als Patronendokter optreden. Opnieuw niet veel vragen, al heb ik wel een haakster geholpen met een patroon waar ze niet uit kwam, dus ik was best een beetje trots op mezelf. En dit keer was ik ook duidelijk te herkennen aan mijn doktersjas en stethoscoop!

Opnieuw bracht ik veel tijd door aan de breitafel, bijpratend met diverse breivriendinnen. Af en toe een rondje lopen op de beursvloer, schatten bewonderen die anderen hebben gekocht, breien… heerlijk! En natuurlijk hadden we vanaf de breitafel een prima uitzicht: Stephen West, een andere beroemdheid, zat vlakbij te signeren. Om 15 uur mocht ik nog een workshop doen: entrelac breien. Wat is dat nou weer? In het Nederlands wordt dit ook wel de mandenvlechtersteek of de vlechtsteek genoemd. Je breit eerst een rij driehoekjes, en daar bovenop brei je vierkantjes, zodat je een geruit geheel krijgt dat eruit ziet alsof het gevlochten is. Een handige techniek die je daarbij goed kunt gebruiken is achteruit breien. Heel nuttig om te leren!

document_upload11674-0_medium
Boven mijn proeflapje van de entrelacworkshop. Onder een opbergsysteem voor mijn rondbreinaalden van Namaste. Superhandig!

Om 17 uur was de workshop afgelopen, en de beurs ook meteen. De dagen zijn omgevlogen! Wat was het weer leuk en gezellig, en wat fijn om de virtuele vriendschappen van Ravelry ook in real-life te kunnen ervaren! Volgend jaar weer, wat mij betreft.

Natuurlijk moet ik ook nog even mijn buit showen!

 

document_upload1034-0_medium
Rechtsonder zie je twee spinbatts die ik met Lieneke geruild heb. De rest is mijn buit uit de Bollenbak, waar ik zelf ook veel in heb gestopt.

 

document_upload13109-3_medium
En dit heb ik gekocht: een streng Deeply Wicked voor een swap, een streng Malabrigo Sock, twee maal twee strengen Malabrigo Rios, vier strengen Aslan Trends Santa Fe, twee sjaalpennen, twee doosjes T-pins, twee zakjes kraaltjes voor inbreien en een vierkante rondbreinaald (!)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations