Lezen

Het Rad des Tijds – Robert Jordan

Alweer een tijdje geleden ben ik het universum van Robert Jordan ingezogen, qua boeken dan hè, en ik wil jullie een kleine review tot nu toe niet onthouden… Ik ben alleen nog maar in deel vijf en er zijn er geloof ik een stuk of twaalf… heerlijk als een serie die je leuk vindt gewoon niet ophoudt

Maar goed, het verhaal. Het Rad des Tijds draait rond en rond… Aan het begin van de tijd heeft de Schepper de Duistere gevangen gezet in een kerker. Die pikt dat natuurlijk niet en probeert te ontsnappen, wat hem bijna lukt. Een held in die tijd, Lews Therin Telamon, ook wel de Draak genoemd, weet samen met zijn honderd gezellen de Duistere weer gevangen te zetten met behulp van magie, maar bij die actie wordt de mannelijke helft van de magie besmet met de Duistere en alle mannelijke tovenaars (hier heten ze Aes Sedai) worden krankzinnig. Je kan je wel voorstellen wat er gebeurt als mensen die zulke uitzonderlijke machten hebben krankzinnig worden, de wereld wordt “gebroken”, geteisterd door aardbevingen en ander geweld.

Vanaf die tijd is de magie slechts voorbehouden aan de vrouwelijke Aes Sedai, elke man die kan geleiden wordt meedogenloos van zijn krachten beroofd om herhaling te voorkomen. Toch bestaan er voorspellingen dat op een dag de Draak herboren zal worden, om de Duistere te verslaan en daarbij opnieuw de wereld te breken. Ook zal hij daarbij zelf de dood vinden…

Tot zover de inleiding. Niet alles van het voorgaande is meteen duidelijk, maar volgens mij heb ik geen spoilers geplaatst

De serie begint dan echt in het nu, de Duistere roert zich en de zegels op zijn gevangenis worden steeds zwakker. In een klein dorpje, Emondsveld, wonen drie vrienden, Rhand, Mart en Perijn, die samen uit hun rustige bestaan worden weggehaald door een aanval van Trolloks, schepsels van de Duistere, en de raad van een Aes Sedai. Ze blijken alledrie sterk ta’veren te zijn, dat betekent dat zij als het ware het patroon van de tijd veel meer beïnvloeden dan normale mensen.
De eerste boeken beschrijven hoe ze langzaam ontdekken wie ze zijn, wat voor krachten ze hebben en wat hun lot is in het grote geheel.

Veel meer kan ik niet vertellen zonder spoilers te plaatsen. De schrijfstijl is in het begin even wennen, maar hoe verder je komt, hoe beter de boeken worden. Ze hebben iets van het epische van Tolkien, maar dan zonder de eindeloze landschapsbeschrijvingen en ook zitten er veel gelijksoortige elementen in zoals in de serie over het Zwaard van de Waarheid van Terry Goodkind. Het geheel is groots opgezet en de karakters zijn interessant en divers. Wel zijn de boeken erg dik, per stuk tegen de duizend bladzijden, dat vind ik niet erg , integendeel, maar ik kan me voorstellen dat dat voor sommige mensen een bezwaar is.
De boeken worden opnieuw uitgegeven door Luitingh Fantasy, ze bestonden eerst alleen in pocketformaat met zacht kaft, nu zijn ze in de aanbieding, hardcover, voor slechts 12 euro 50 per deel. Om de zoveel tijd komen er weer twee nieuwe uit, dus ik zat de afgelopen twee weken met smart te wachten op deel vijf en zes, die afgelopen vrijdag (hoezee!) eindelijk bij de Bruna lagen. Junkie
Maar goed, een echte aanrader dus voor elke liefhebber van Fantasy, maar ook voor mensen die graag opgaan in een boek met een rijke wereld (en soapliefhebbers)… Have phun riedink!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations