Crafting

Geluk bij een ongeluk

Iets meer dan een maand geleden ging opeens mijn monitor stuk. Hij wilde alleen nog maar een heel lage resolutie weergeven. De monitor werd opgehaald door UPS om gerepareerd te worden.

Ruim twee weken geleden kreeg ik de monitor gerepareerd terug. Ze hadden het hele paneel vervangen, want de luie pixel die mijn monitor had was opeens verdwenen! Jammergenoeg was er nu wel iets anders mis, het backlight leek deels stuk te zijn, want de onderkant van het beeld was een donkere balk. Waarschijnlijk gebeurd bij het vervoer, want de monitor was gewoon getest voordat deze verstuurd werd.

Opnieuw bood ik de monitor aan ter reparatie. Vervelend, want ik zou opnieuw zonder zitten, maar hier viel ook niet serieus mee te werken. Gisteren kwam hij terug, en toen ik hem aanzette zag ik direct verschil. Het beeld was helderder en strakker.

Nieuwsgierig geworden zocht ik het paneeltype op op internet, en kwam er tot mijn blijde verrassing achter, dat het een S-PVA-paneeltype was, in plaats van mijn oude TN! Dit type paneel is uitermate geschikt voor fotobewerking, vanwege de goede zwartweergave, maar vooral door de alleen door de randen beperkte kijkhoek. Met andere woorden, de kleuren veranderen niet wanneer je er onder een andere hoek naar kijkt. Heel fijn als je met foto’s bezig bent!

Dit type paneel zit ook in de beroemde Eizo-schermen, en kost dan minstens drie keer zoveel als ik voor mijn scherm betaald heb! Bij nader inzien heb ik daar wel een maandje wachten voor over!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations