Film

Review: Harry Potter and the Goblet of Fire

Harry Potter Regie: Mike Newell
Kijk voor extra informatie op de site over de film

Op vrijdagavond zijn David en ik naar de nieuwe Harry Potterfilm geweest! Onze verwachtingen waren vrij hooggespannen, omdat het boek wel erg spannend was. Er was opnieuw een nieuwe regisseur aangetrokken, de derde alweer. We waren benieuwd of het zou aansluiten bij de vorige films. De film was geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder, dus het mocht echt wel griezelig worden…

Het probleem met de Harry Potterfilms (en met alle films die gebaseerd zijn op een boek) is dat een groot deel van het publiek het boek gelezen heeft, maar dat er ook veel mensen komen kijken die dat niet hebben gedaan. De mensen die het boek kennen hebben zelf al een hele voorstelling van hoe alles en iedereen eruit ziet, en een film is toch altijd een beetje anders dan je eigen fantasie. Toch houden de meeste filmgangers hier zelf al rekening mee en nemen ze genoegen met de fantasie van de regisseur, als die hen tenminste aanspreekt. Moeilijker is het om het boek recht te doen, wanneer het toch erg dik is en je er flink in moet snijden om de film een aanvaardbare tijdsduur te geven. Wat stop je erin en wat laat je weg? Dat is iets dat nog veel meer een punt van discussie is dan de beelden zelf. Tegelijk moet je zorgen dat het verhaal ook voor mensen die het boek niet gelezen hebben goed te volgen is, dus niet teveel subplots en ingewikkelde verbanden. In een boek komen die veel beter tot hun recht.

Ook bij deze film viel wat dat betreft hier en daar iets aan te merken. Ik heb natuurlijk zelf het boek al gelezen en wist dus een beetje wat me te wachten stond. Er waren wat dingen die ik miste, zoals de oom en tante van Harry (niet gezien), de huiself van Crouch, het verhaal van Rita Skeeter (niet uitgewerkt), de lessen (eigenlijk zit er maar een les in, maar Hogwarts is toch een school?) en meest van alles: het WK Quidditch had best wat uitgebreider gemogen. Ik begrijp dat er dingen geschrapt moesten worden om de verhaallijn duidelijk te houden, maar toch is het jammer. Wel erg goed vond ik de special effects, daar was ik erg nieuwsgierig naar.

De teksten uit de boeken waren bijna niet gewijzigd, hier en daar hoorde ik wat interessante aanvullingen, maar over het algemeen bleef de film dichtbij de bron. Het spelen van de hoofdpersonen wordt steeds beter, maar toch raakt het me allemaal niet zo erg, behalve dan het eind, na de scène op het kerkhof. Wat ik een beetje jammer vond was dat de film ietwat lomp aandeed. Dumbledore was overenergiek en lijkt steeds minder op zijn voorganger in de eerste twee films. De cuts tussen de scènes zijn vaak wat abrupt, waardoor je niet echt de kans krijgt om helemaal in de film op te gaan. Madeye Moody wordt bijzonder goed gespeeld, al mis ik de scherpheid en alertheid en ligt de nadruk vooral op het krankzinnige en overdonderende deel van zijn karakter. Mensen als Draco Malfoy en Professor Snape komen nauwelijks voor in de film. Over het algemeen vond ik de film leuk en onderhoudend, erg mooie beelden en special effects. Wel dus een beetje lomp geknipt en niet al teveel diepgang. Ik vraag me af of het allemaal te volgen is voor mensen die het boek niet gelezen hebben, maar die zijn er vast niet veel meer ondertussen 😛 . De muziek was goed, vrij dramatisch, maar wel mooi. Over het algemeen is het een aanrader, er is veel te zien en het is ook wel spannend (als je het boek nog niet kent  😉 ).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations