Crafting

Ik word een prosumer…

FujiFilm Finepix s9500
Het komt misschien als een verrassing voor jullie, maar ik dacht al een poosje na hoe ik mijn cameramogelijkheden zou kunnen uitbreiden, terwijl het toch betaalbaar moet blijven. Het kewlste zou natuurlijk een digitale spiegelreflexcamera zijn, maar je schrikt je wezenloos als je de prijzen bekijkt. Je betaalt zo 600, 700 euro voor een startersbody met een gemiddelde lens zonder zoom of macro. Die lenzen moet je er vervolgens los bij gaan kopen voor honderden euro's per stuk. 

Dat valt nogal buiten mijn budget, al lijkt het me wel geweldig. Maar goed, een gemiddelde compact camera is wel een heel stuk minder goed dan een spiegelreflex, al komen er ook steeds meer goede compact camera's. Dat zijn echter niet de broekzakmodellen. Er is op dit moment een soort schemerzone met toestellen die een brug slaan tussen de kleine compact camera en de spiegelreflexcamera. Ze hebben een vaste lens met een groot bereik, de mogelijkheid om manueel te focussen en scherp te stellen, en je kunt zo'n beetje alles instellen wat je wilt!

Perfect voor mijn wensen dus. En tja, dan ga je je oriënteren, hè. Eigenlijk was de eerste camera die me aansprak de Fujifilm Finepix s5600, een model met een vaste 10x optische zoomlens en "Natural light". Een camera die al een prijs had gewonnen en die een stuk beter is dan de meeste camera's in die prijsklasse. Op Marktplaats gekeken, hij werd wel vaker aangeboden, maar steeds min of meer voor de nieuwprijs. En op Gathering of Tweakers waren veel reviews te vinden waarin deze camera geprezen werd. Toch kwam ik via deze reviews ook de grote broer tegen: de s9500. Deze had wat extraatjes, zoals manueel zoomen en scherpstellen, mogelijkheid tot het aansluiten van een externe flitser en er konden naast xD- ook CF-kaartjes in. 

Goh, moeilijk hoor, weer reviews lezen, ja, de s9500 presteert toch een stuk beter… en om het nog moeilijker te maken, was er ook nog een nieuwe speler op het veld: de gloednieuwe s6500! Deze had "gezichtsherkenning", tot 10 gezichten kan hij herkennen als zijnde gezichten en vervolgens past hij daarop de flits etc. aan (zodat je niet van die witte koppies krijgt). Aaaargh! Maar deze twee ontliepen elkaar in prijs niet erg veel, dus besloot ik in een fotowinkel wat raad te vragen.

Dus ik naar Amsterdam. Ja, in Amsterdam zat een fotowinkel waar deze camera's in verhouding met Den Haag erg "goedkoop" waren. En wel zoveel goedkoper dat ik dat treinkaartje er makkelijk uit zou halen… Uiteindelijk ben ik toch voor de s9500 gegaan, vanwege de eventueel aan te sluiten externe flitser (ik denk maar even aan de toekomst, zou anders misschien spijt krijgen) en ook vanwege de CF-kaarten. Die zijn duidelijk goedkoper dan xD.

Ik trots naar huis, nog wat accessoires kopen (batterijen, tas, etc.) en nu heb ik 'm dan! Hmmm, ik heb helemaal vlinders in mijn buik… Hij is groot, echt groot. En vrij zwaar, maar dat vind ik niet erg. Daar heb ik een stabieler gevoel bij. Hij geeft echt het ouderwetse cameragevoel en dat roept wat nostalgische gevoelens op. Maar vooral nodigt hij uit tot experimenteren. Hiermee moet ik goede foto's kunnen maken!

Mijn nieuwe camera!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations