Fotografie

Feauteaus maken

Ik ben de laatste tijd weer wat meer bezig me te verdiepen in het maken van foto’s. Dat komt, doordat ik weet dat er erg veel mogelijkheden zitten op mijn camera, maar dat ik die absoluut niet benut. Mijn camera is een Samsung Digimax V700 met een Schneider-lens. Een gewone compactcamera dus, maar dan wel eentje met 7.1 MP, handmatig in te stellen sluitertijd, diafragma, ISO, witbalans, etc. Maar goed, dat had ik allemaal nog nooit gebruikt.

Nu moet je natuurlijk wel een beetje weten wat je doet als je je camera handmatig instelt, dus heb ik de gebruiksaanwijzing helemaal doorgelezen. Vervolgens ben ik aan het experimenteren geslagen. Conclusie: het is best moeilijk om een mooie foto te maken als je er teveel over nadenkt. Het maken van goede foto’s bij weinig licht eb ik alvast opgegeven, zonder flits en zonder beeldstabilisatie (dat zit er helaas nl. niet op) is het erg moeilijk om je camera stil te houden. Maar wacht even, ik zou natuurlijk wel een statiefje kunnen kopen. En een afstandbediening, dan zie je niet meer mijn klikbeweging terug in de foto’s… Alleen is een afstandbediening niet te vinden. Ik heb in ieder geval nog nergens een Samsung afstandbediening aangetroffen.

Maar goed, je kunt met mijn camera wel heel mooi handmatig in macromodus foto’s maken. Het is alleen jammer, dat je niet door de zoeker precies het resultaat kunt zien (waar stel je precies scherp op?), want zo’n LCD-schermpje heeft maar een beperkte resolutie en is dus niet erg precies af te lezen. Maar ja, dan zou ik een spiegelreflexcamera moeten hebben… en die dingen, daar kun je kapitalen aan uitgeven (maar als ik kapitalen zou hebben…!).

Nou ja, even wat resultaten dus. Het is ook wel een uitdaging om te kijken wat ik uit mijn camera kan halen. Grenzen oprekken en net tegen je beperkingen aan gaan zitten. Heb ik nog wat te doen, dus. Maar hier vast wat experimenten:

Trein
1. Met een heel korte sluitertijd vanuit een op volle snelheid rijdende trein genomen…

Angel
2. In een vrij donkere kamer genomen

Cactus
3. Nu naar de macromodus. Een cactus.

Nog een cactus
4. De andere cactus van opzij met een vrij open diafragma.

Freya
5. Freya in macro met een heel korte sluitertijd.

Het stedelijk museum
Het stedelijk museum in Amsterdam… beetje erg veel licht!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations