Uncategorized

Exit Pluto

PlutoSommigen van jullie wisten misschien al dat ik vroeger heel graag astronoom wilde worden (of anders bakker..!). Het heeft een beetje anders uitgepakt, maar die liefde voor de ruimte ben ik nooit echt kwijtgeraakt. En nu is er nieuws uit mijn vroegere toekomstige vakgebied: een groep slimme wetenschappers heeft een definitie gemaakt van wat een planeet definieert, en nu is ons aller Pluto, altijd al een beetje een outsider (haha), geschrapt als volwaardige planeet uit ons zonnestelsel! Het blijft wel een dwergplaneet, samen met eerder potentiële kanshebbers als Ceres, maar dat is natuurlijk een soort troostprijs.

Wat definieert nou of een steenklomp in de ruimte een planeet is? Er zijn drie criteria bedacht. Ten eerste moet het ding rond een ster draaien. Daarnaast moet het genoeg massa hebben om zichzelf in een bolvorm te dwingen. En volgens het laatste criterium moet het zijn baan om de ster hebben gezuiverd van ander ruimtepuin. En op dat derde punt gaat het mis voor Pluto. Pluto heeft namelijk een heel vreemde baan rond de zon: een deel van de tijd loopt die binnen de baan van Neptunus. Bij mij roept dat natuurlijk meteen een nieuwe vraag op: is Neptunus dan wel een planeet? Neptunus heeft immers zijn baan ook nog niet gezuiverd van Pluto… Maar Neptunus is wel een heel stuk groter en zwaarder en mochten Neptunus en Pluto elkaar een keer tegenkomen dan zou Neptunus ongetwijfeld winnen en Pluto (en Charon) misschien meenemen als nieuwe manen.

Toch blijft de definitie daardoor wat troebel. Met een beetje buigen en trekken kun je hem toepassen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een definitie. Er zal in de toekomst vast nog wel wat aan gesleuteld worden, maar er moest nu iets beslist worden en waarschijnlijk was dit het compromis waar de andere ruimteliefhebbers op uitkwamen.

Pluto-humor
Tja, niet iedereen kan zich nog vinden in de beslissing…

©2020 Meilindis Creations