Vrienden

Het Monster van Frankenstein

David, niet mijn lief, maar mijn vriend, heeft een baan als wiskundedocent in Utrecht. Zijn school is net verhuisd naar een nieuw gebouw op de sportcampus in Leidsche Rijn. Al sinds december repeteerde hij wekelijks met de toneelvereniging van school (met leraren en leerlingen) en gisteravond was de uitvoering van Het Monster van Frankenstein…

School

Je raadt het al, David speelde natuurlijk het monster (wat moet een wiskundedocent anders spelen?) en een docent Duits speelde Frankenstein. We waren erg nieuwsgierig, dus besloten we om te gaan kijken! We gingen op tijd weg omdat we niet te laat wilden komen door file, en toen was er geen file, dus waren we veel te vroeg. Eerst dus maar eens een rondje om de school lopen. Heel groot. Errug groot gebouw. Zwart, met groene ramen, zie foto.

We gingen maar eens kijken of we ook naar binnen konden, en dat kon inderdaad. We kwamen Michiel tegen, de bijna zwager van David (als ik David zeg bedoel ik even David, de acteur, ok?). Hij was helaas alleen gekomen, omdat Mirjam ziek was. Maar Davids ouders waren er wel (ook vroeg). Zo tegen kwart voor acht begon het echt binnen te druppelen. We gingen de zaal binnen, waar we op de brede trap moesten zitten (gelukkig had Davids moeder kussentjes meegenomen) en even later begon het spektakel!

Doodskist

De pianist Janosj (ook al gespeeld door David!) wil graag de plaatselijke schone, Raisa, meenemen naar Parijs. Haar oom (gespeeld door een vrouw), ziet dat helemaal niet zitten, want hij verdenkt Janosj van slechte bedoelingen met het meisje. Als Janosj vervolgens dreigt “het” te onthullen besluit hij hem te vermoorden. Met een paar anderen besluipt hij Janosj en brengt hij hem om het leven.  Vervolgens brengt hij het gerucht de wereld in dat Janosj een seriemoordenaar was en dat hij zijn verdiende loon heeft gekregen.

Ondertussen is de heer Frankenstein, doctor in de Kunstgeschiedenis, in het kasteel getrokken dat hij van zijn oudoom geërfd geeft. Hij ontdekt aantekeningen van die oudoom hoe hij een dienaar kan maken en tot leven wekken. Samen met zijn knecht Kneut verzamelt hij de onderdelen, waaronder de hersenen van Janosj en zet hij een dienaar in elkaar, het Monster, kortweg bekend als Mon.

David speelt Mon

Een jaar later is het kasteel helemaal opgeknapt door Mon en vraagt men zich in het dorp af hoe dat toch kan. Dat wordt gauw duidelijk als Mon een keer boodschappen komt halen en dan Raisa opnieuw ontmoet. Hij is weer overdonderd, maar zij schrikt zich het apelazarus en lokt heel het dorp aan. Een achtervolging volgt en hoe het afloopt verklap ik niet…

Wat ik wel kan verklappen is dat David acteertalent heeft! En lef, want zo voor je leerlingen te spelen, dat durft niet iedereen! En erg knap dat hij ook nog eens live piano speelde! Maar ook de andere acteurs deden het goed, al waren er een paar die eruitsprongen. Met name de Dokter Frankenstein speelde erg goed en ik moest ook erg lachen om zijn huishoudster Irma! Leuke schoenen!

Applaus

Eigenlijk mochten er geen foto’s gemaakt worden, maar ik beredeneerde dat dat waarschijnlijk te maken had met irritante flitsen, dus ik probeerde toch af en toe een plaatje te schieten zonder flits. Het resultaat staat hierbij, maar alleen als impressie, in het echt zag het er natuurlijk veel beter (en minder bewogen) uit. Het was wel erg leuk om een goede vriend te zien spelen! Is het een keertje andersom, meestal komen mijn vrienden naar mijn optredens kijken… Maar wel herkenbaar hoor, die kick bij David achteraf, dat heb ik ook altijd! Het was enorm leuk en ik ga volgend jaar vast weer!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations