Film

Review: King Kong

King KongRegie: Peter Jackson
Met onder andere: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody e.a.

Gisteravond hebben David en ik deze film gehuurd, omdat we die al een poosje wilden gaan bekijken. Niet al te lang geleden draaide hij in de bioscoop, en terugkijkend moet dat wel helemaal een overdonderende ervaring zijn… Ik zou hem iedereen aanraden, maar verwacht niet een gewone actiefilm met leuke special effecten. Deze film is veel meer dan dat alleen.

Het is het jaar 1933 en de jonge actrice Ann Darrow zit zonder werk. Normaal gesproken werkt ze in het vaudeville, een soort variété, waar ze mensen aan het lachen maakt. Nu is echter het theater gesloten en ze heeft dringend een nieuwe baan nodig, om eten te kunnen kopen.

Carl Denham is een filmregisseur die niet zo erg gewaardeerd wordt als hij had gehoopt. Zijn sponsoren besluiten om de geldkraan dicht te draaien omdat ze niet tevreden zijn over zijn vorderingen met zijn jongste film. Hij heeft echter grootse plannen, hij heeft ergens de kaart bemachtigd van een nog onontdekt eiland, Skull Island, en is vastbesloten om daar heen te gaan om als eerste ter wereld daar alles vast te leggen op film. Dit zou hem er weer helemaal bovenop moeten helpen. Probleempje: zijn steractrice voor de film doet niet meer mee en de schuldeisers zitten hem achterna. Hij moet snel een vervangster vinden en wegvaren uit New York.

De twee komen elkaar tegen en Denham weet Ann te paaien, eigenlijk heeft ze geen andere keus dan te accepteren omdat ze aan de grond zit. De ploeg vaart snel weg uit de haven en op de oceaan begint het filmen.

Ik ga niet het hele verhaal vertellen, want dan ben ik nog wel even bezig (de film duurt drie uur!). Laat ik volstaan met te zeggen dat het eiland wordt ontdekt en dat op dit eiland King Kong woont, een gigantische gorilla, die de laatste van zijn soort lijkt te zijn. Ann wordt door de inboorlingen aan hem geofferd, maar na de eerste angst ontpopt King Kong zich tot een eenzame aap die gezelschap wil en verliest Ann langzaam haar angst voor de reuzengorilla. Haar reisgenoten echter willen haar redden en organiseren een reddingsoperatie vol gevaren.

Deze film is beslist niet geschikt voor kinderen, er zitten nogal wat smerige scènes in met betrekking tot de oerbewoners van de jungle op Skull Island en het verhaal is echt ontzettend tragisch. Je wordt helemaal meegesleept, beleeft alle angstige momenten mee, en blijft hopen op een gelukkig einde, misschien tegen beter weten in. Het is het tegenovergestelde van een feelgoodmovie. Haarscherp wordt de hebzucht van de mens afgetekend, die ten koste gaat van liefde, schoonheid en medelijden. Carl Denham lijkt naar believen zijn geweten aan en uit te kunnen zetten en is een ongelooflijk goede manipulator. Toch verliezen op een gegeven moment ook zijn vleiende en geruststellende woorden hun waarde. Hij heeft geen idee wat hij aanricht en velen sterven voor zijn egoïstische droom.

Na deze film gezien te hebben voelden David en ik ons allebei beroerd. Je gaat zo ontzettend meeleven met King Kong, met Ann Darrow, maar ook met alle onschuldige mannen die denken dat ze op een nobele missie zijn, namelijk het redden van Ann, maar die eigenlijk voor het karretje van Carl Denham gespannen worden. Het is zo onrechtvaardig, de goeden zijn het slachtoffer en de slechten worden er rijk en beroemd van. Onrechtvaardig, maar wel realistischer dan je zou willen en dat maakt dat deze film zo’n impact heeft. Je kunt zeggen dat King Kong maar een dier is, dat hij toch de laatste was van zijn soort en dus ongelukkig, maar King Kong is alleen maar een symbool. Samen met Ann Darrow staat hij voor het pure en onschuldige dat het slachtoffer wordt van hebzucht en gewetenloosheid. Deze zo basale onrechtvaardigheid raakt iedereen.

Een zeer indrukwekkende film dus, met grandioze scènes en special effecten die ontzettend knap zijn gemaakt, maar die in dienst staan van het verhaal. Op een gegeven moment is de spanning van een achtervolging bijna onaangenaam hoog, dat vind ik ontzettend knap gedaan. De acteurs zijn erg geloofwaardig, en ontwikkelen zich tijdens de film. De originele King Kong (1933) heb ik niet gezien, dus ik kan geen vergelijking maken, maar ik was van deze film enorm onder de indruk. Een film die je gezien moet hebben en ik denk dat deze remake wel net zo’n klassieker zou kunnen worden als zijn voorganger.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations