Film

Review: X-Men: The Last Stand

X-Men 3Regie: Brett Ratner
Met onder andere: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Famke Janssen, Halle Berry, Sir Ian McKellan

Deze review bevat spoilers! Wil je de film nog zien, lees dan niet verder!

Een paar weken geleden had ik me al voorbereid door de eerste twee delen van deze trilogie te bekijken en dit zou de spetterende afsluiter worden! Van deel 1 en 2  was vooral blijven hangen dat ik de mix tussen actie en verhaal zo goed vond. De karakters waren goed uitgewerkt en de special effects stonden in dienst van het verhaal. Het zou leuk zijn als deel 3 hierop zou aansluiten. Dit was niet vanzelfsprekend, omdat er namelijk een nieuwe regisseur voor was aangetrokken…

Dat was dan ook wel te merken. De balans die ik in 1 en 2 zo mooi vond was verdwenen. de special effects waren erg mooi, en knap uitgevoerd, dat wel. Ze stonden alleen teveel op zichzelf. Op het verhaal zelf vallen ook dingen aan te merken. Er zijn teveel verhaallijnen die nergens naartoe gaan. Even wordt er aan iets geroken, maar er wordt nooit op teruggekomen. Er worden veel nieuwe karakters geïntroduceerd, maar niemand wordt echt uitgewerkt. Okee, de oude helden uit de eerste twee delen ken je beter, maar het stoort wel.

X-men 3

En het feit dat uiteindelijk drie van de bekende karakters doodgaan en drie andere hun krachten kwijtraken helpt ook niet echt. Al na een paar minuten gaat Cyclops namelijk dood, je ziet het niet eens gebeuren, geen heldendood voor een zo belangrijk karakter. Dan sterft Professor Xavier. Dat doe je gewoon niet als je in de stijl van het genre wilt blijven. De good guys gaan niet zomaar dood. En aan het eind sterft Jean Grey, die daarvoor dus toch nog in leven blijkt te zijn. Op die laatste dood heb ik het minste aan te merken, die paste wel in de lijn van het verhaal. Waarom zou Ratner het gedaan hebben? 

Ik hoor van veel kanten dat het verhaal überhaupt niet klopt met de originele comics. Ze hebben een aantal verhaallijnen genomen, maar geen enkele echt uitgewerkt, meer een combi gemaakt. Natuurlijk moet je compromissen sluiten als je een verhaal wilt verfilmen. Op het witte doek werken dingen immers anders dan in een stripverhaal. Op zich vond ik het verhaal ook niet zo slecht, er zijn eigenlijk twee plotlijnen. De eerste plotlijn is dat er een “Cure” is ontwikkeld voor mutanten. Een manier om ze weer in normale mensen te veranderen. Natuurlijk willen de meeste dat niet, maar de volgers van Magneto besluiten om echt een oorlog te beginnen hierover.

De tweede plotlijn heeft te maken met Jean Grey. Zij heeft de vloedgolf uit deel twee overleefd doordat haar onderbewuste haar lichaam overnam. Haar krachten zijn namelijk zeer groot (niemand is zo sterk), maar vrijwel geheel onbewust. Dat onbewuste deel van haar, dat zich Phoenix noemt, is vooral instinct. Ze wordt een gevaar voor de wereld en er moet iets gebeuren om te zorgen dat ze die niet vernietigt. Wat me een beetje stoorde was dat ze eigenlijk de laatste twintig minuten alleen maar toe staat te kijken. Dit is vreemd. Dan besluit ze opeens om alles te gaan vernietigen omdat er ook wat projectielen haar kant op komen. En haar make-up is ronduit lelijk. Ze lijkt meer op een zombie dan op een phoenix!

X-men ComicDe twee plotlijnen lopen door elkaar en dat is wel leuk gedaan. Het geheel stevent af op een apocalyptisch eind en we worden niet teleurgesteld. Brett Ratner heeft alles uit de kast getrokken voor de slotapotheose. Toch is het bezwaar van veel X-menfans dat het lijkt alsof de regisseur niks weet van de originele X-mencomics. Er gebeuren teveel dingen die niet passen in de oude verhalen. Dat kan ik niet goed beoordelen, want ik heb de oude comics nooit gelezen. Als je dat niet hebt, zoals ik, kun je de film waarschijnlijk wel meer waarderen.

De film is niet slecht, zeker niet. Hij is alleen ook niet geweldig, en de verwachtingen waren erg hoog gespannen.  De eerste twee films spraken mij persoonlijk meer aan, maar de actiefan zal in deel 3 meer aan zijn trekken komen. Het is een kwestie van smaak. Hij is zeker de moeite waard om een keer te bekijken! En zoals het hoort blijft de mogelijkheid van een sequel open aan het eind…

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations