Crafting

Nieuw!!

DSCF1570 Vier jaar geleden begon mijn weblog met berichten over mijn nieuwe pc, die fluisterstil en uitermate goed presterend zou gaan worden, en verdiepte ik me in het zelf samenstellen en bouwen van een pc. Dat was ontzettend spannend, wel heel leuk, en ik zat helemaal in de materie. Nu, vier jaar later, is de pc ondertussen buiten gebruik vanwege een probleem met snel stervende harde schijven en andere rare verschijnselen. Ik werkte alleen nog op mijn laptop, die toch ook al een dagje ouder begint te worden.

Het was dus tijd om mijn pc eens te gaan upgraden. Ook David wilde zijn pc upgraden, hij had last van vreemde stroompieken en een keer kortsluiting, en het was niet goed na te gaan aan welk onderdeel dat nu lag. Een geheel nieuwe pc was bijna onvermijdelijk. We gingen ons maar eens oriënteren op wat er op de markt is op dit moment.

Ondertussen zijn alle onderdelen, sockets, series, en goede merken veranderd, dus het was wat werk om ons weer helemaal opnieuw te gaan inlezen. Gelukkig hadden we steun aan de Best Buy Guide van Tweakers. Daarin staan de onderdelen die op dit moment het meest waar voor je geld bieden. Ik heb daar wat onderdelen uit gekozen, en er ook een paar veranderd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat heb ik nu gehaald? Ten eerste, een nieuwe kast. Mijn oude kast was best stil, maar begon erg kapot te gaan en krom te trekken. Dit keer koos ik een wat goedkopere kast, met de optie om stillere onderdelen te gebruiken om toch een stille pc te krijgen. Het werd de Antec 300, een strakke, zwarte kast, met een paar fans erbij geleverd. In het echt ziet hij en nog wat mooier uit dan op het plaatje.

Verder had ik een nieuwe voeding nodig, omdat ik het vermoeden had, dat mijn oude voeding niet zo goed was, en dat daar de problemen met mijn oude pc vandaan kwamen. Het werd een CoolerMaster 500 Watt, wat ruim genoeg moet zijn voor mijn systeem nu, en ook nog zodra ik een nieuwe videokaart heb. De voeding is modulair, wat wil zeggen dat de kabels niet allemaal vastzitten (voor een betere voeding), maar dat je naar believen meer of minder kabels kunt aansluiten, afhankelijk van wat je nodig hebt. Aangezien ik niet veel onderdelen in mijn kast heb zitten, heb ik niet veel kabels nodig, en hoef ik nu dus ook minder kabels weg te werken.

300_front_top_q1CM-PS

Goed, dat was de basis. Nu nog een upgradeset, bestaande uit moederbord, processor en geheugen. Deze onderdelen zijn minder goed upgradebaar, omdat er elke paar jaar nieuwe aansluitingen en technieken worden geïntroduceerd, en je dus geen processor van de nieuwste generatie op je oude moederbord kunt zetten. Na de Dual Core, Core 2 Duo en de Core 2 Quad zijn we nu toe aan de i-serie van Intel. Ik heb een i5 750, dit is een relatief zuinige processor met vier cores (handig voor multitasken). Het moederbord is een MSI P55-GD65, met de gebruikelijke aansluitingen. Allemaal in stoer blauw en zwart (waar je helaas niets van ziet). Als geheugen heb ik twee reepjes van 4 gigabyte van OCZ, eventueel is dat nog uitbreidbaar, mocht ik er ooit niet meer genoeg aan hebben. Tenslotte een harde schijf van een terabyte, daar moet ik wel even mee vooruitkunnen.

intel_boxed_intel_core_i5-750_processor_8m_cache._2.66_ghz._lga1156_ imageviewphp 1251184723 Samsung-F3

Eigenlijk is nu de pc al klaar, want een toetsenbord, muis, monitor, fancontroller en geluidskaart had ik allemaal nog. Van David mocht ik zolang zijn oude 6600-videokaart gebruiken. Dit is al een wat oudere kaart, dus spellen spelen zit er niet echt in, maar daar heb ik toch even geen tijd voor. Wel staat er een Ati Radeon HD5850 in bestelling, maar voordat die er is, zijn we waarschijnlijk al geruime tijd verder. Er is een tekort aan chips, dus worden ze maar mondjesmaat geleverd, en er zijn bij alle webshops wachtlijsten. Maar goed, ik heb even geen haast.

Wat ik nog wel extra heb besteld, is een nieuwe DVD-drive, want mijn oude was grijs, en dat staat voor geen meter bij een zwarte kast. Leuk bijkomend voordeel is, dat ik direct ook nieuwe brandsoftware heb voor de nieuwe pc. De nieuwe drive staat erg mooi in de kast.

Wat missen we nu nog? O ja! Natuurlijk mag bij een nieuwe pc Windows 7 niet ontbreken! Ik werkte al een paar jaar tot volle tevredenheid met Windows Vista (volgens mij was ik de enige die het een prima OS vond), maar Windows 7 is weer echt een tandje beter. Dingen die in Vista al beter waren dan in XP, maar nog niet helemaal af of doordacht, zijn nu goed afgewerkt. Het is een genot om mee te werken! Zozeer zelfs, dat ik voor mijn laptop ook een upgrade heb gekocht bij Surfspot. Ik wil niet meer terug!

windows_7-300x300 windows7-01 windows 7 first look windows7ultimate.jpg

Het samenstellen en het inbouwen kostten relatief veel tijd, ik wilde voorzichtig te werk gaan natuurlijk, maar dan heb je ook precies wat je zelf wilt hebben, in plaats van wat een winkel vindt dat jij wilt hebben. Er zijn nog wat dingen die ik in de toekomst nog wil veranderen. Ten eerste wil ik de ventilatoren vervangen voor stillere exemplaren. Deze zal ik dan ook aansluiten op mijn fancontroller (dat kan nu niet). De processorkoeler ga ik ook vervangen. Verder ga ik nog rubbertjes kopen om de trilling van de harde schijven te verminderen. De videokaartupgrade staat in bestelling, al kan dat nog even duren. En gisteren zag ik dat Zalman een prachtige nieuwe fancontroller gaat uitbrengen. Mocht ik nog een keertje geld hebben… maar voor nu ben ik ontzettend blij dat ik deze upgrade gedaan heb. Mijn pc werkt ontzettend snel en makkelijk, maakt relatief weinig geluid, en ik merk echt dat ik extra processorkracht heb.

Wat wel erg grappig is, is dat David en ik allebei bijna dezelfde pc hebben gekocht (alleen verschillende voeding en DVD-drive), vorige keer heb ik mijn best gedaan om wat origineler te zijn, maar het was deze keer wel erg duidelijk welke onderdelen het meeste waar voor hun geld bieden. We hebben zelfs dezelfde computerkast…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations