Crafting

Mijn eerste Niebling

Vandaag heb ik hem opgezet: mijn eerste Niebling. Herbert Niebling (1905-1966) was een beroemde en beruchte ontwerper van gebreide kantobjecten. Op Ravelry is hij een legende, en zijn ontwerpen worden met veel bewondering en vrees bekeken. Indertijd was kunstbreien vooral gericht op het maken van bijzondere, ingewikkelde tafelkleedjes (doilies) van haakkatoen, op naalden van minder dan een millimeter dik.

Tegenwoordig worden veel van zijn ontwerpen gebreid op iets dikkere naalden en met dikker garen, waardoor niet een tafelkleedje, maar een ronde sjaal ontstaat. Veel van Nieblings ontwerpen zijn geinspireerd door de natuur, en je ziet er vaak bloemen en bladeren in terugkomen.

Het ontwerp dat ik ga breien heet “Fruehling”. Er zijn drie ontwerpen die zo heten, en natuurlijk heb ik de mooiste uitgekozen. Hij bestaat uit 369 toeren, die vanzelfsprekend steeds langer worden, aangezien hij wordt gebreid vanaf het midden naar buiten. Ik ga Posh Chloe gebruiken in de kleur Tra-La-La, een mooi lila met glitters.

2013-02-22 13.56.08

2013-02-24 22.02.25-1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Meilindis Creations